Mitä ravintovalmennuksen tapaamisilla tehdään?

Mitä ravintovalmennuksen tapaamisilla tehdään? Millaisia ravintovalmennuksia on olemassa?

Ravintovalmennuksia on olemassa erilaisia. On henkilökohtaisia ravintovalmennuksia ja massavalmennuksia. Jotkut nimittävät ravintovalmennukseksi myös verkkopalveluita, joissa noudatetaan jotain valmista ruokavaliota, ilman sen kummempia valmennuksia.

Tässä kirjoituksessa tulen kertomaan sinulle henkilökohtaisesta ravintovalmennuksesta. Jossa keskitytään henkilökohtaiseen ja yksilölliseen oppimiseen ja valmentamiseen ravintoasioissa.

Tullessasi ravintovalmennukseen sinun on hyvä tietää perusasiat. Ravintovalmennus perustuu täysin sinun yksilölliseen lähtötilanteeseesi. Tavoitteet ja päämäärä räätälöidään sinulle yksilöllisellä tasolla. Eikä ravintovalmennuksessa anneta kaikille sopivaa ruokavaliota, vaan oppimisesi tapahtuu sinun lähtökohdista käsin.

Ravintovalmennus on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat parantaa omaa jaksamista ja terveyttä ravinnon avulla. Ravintovalmennus sopii pysyvän painonhallinnan opetteluun, ilman kaloreiden laskentaa.

Millaisia ravintovalmennuksia on

Mitä ravintovalmennuksen tapaamisilla tehdään?

Ravintovalmennuksia voidaan pitää fyysisten tapaamisten sijaan netissä tapahtuvana tapaamisena. Omat ravintovalmennusasiakkaat tapaan ainoastaan verkon välityksellä. Käytän messengeriä, whatsappia, viberiä tai jotain muuta asiakkaalle jo tuttua videopuhelua. Näin ravintovalmennukseen voi osallistua mistä päin Suomea tahansa.

Ravintovalmennus tapahtuu netissä, etätapaamisin.

Mita ravintovalmennuksen tapaamisilla tehdaan?Mita ensimmaisella ravintovalmennuksen tapaamisella tehdaan

Mitä ravintovalmennuksen tapaamisilla tehdään?

Kun tulet ravintovalmennukseen, niin ensimmäiseksi sinulle tehdään laaja haastattelu. Haastattelun avulla ravintovalmentaja selvittää ruokailutottumuksiasi ja parannettavia asioita ruokavaliossasi. Haastattelulla selvitetään sinun lähtötilanteesi, tavoitteesi, toiveesi ja päämääräsi.

Ensimmäisellä kerralla selvitetään muun muassa paino, pituus ja ikä. Samalla selvitetään, että onko sinulla aikaisempaa kokemusta ravintovalmennuksesta tai painonpudotuksesta. Samalla mietitään, että mitkä asiat sinulla ovat edellisissä painonpudotuksissa toimineet ja mitkä eivät.

Ensimmäisellä kerralla käydään läpi myös ravintovalmennuksen sisältöä. Mitä ravintovalmennukseen kuuluu ja mitä ei kuulu.

Ravintovalmentaja voi antaa jo ensimmäisellä tapaamisella täsmäohjeita. Niitä voi olla esimerkiksi: ”Lisää yksi välipala lounaan ja päivällisen väliin”. Tai, ohje voi sisältää aterioiden yhden osatekijän parantamista. Ohje voi olla esimerkiksi: ”lisää kasviksia joka aterialle”.

Ensimmäisellä tapaamisella sinulle ohjeistetaan ruokapäiväkirjan pitäminen. Sen avulla selvitetään lisää sinun lähtötilannettasi ja muutettavia asioita ruokavaliossa. Ruokapäiväkirjan avulla saadaan selville myös ne asiat, jotka sinulla ovat jo hyvin ja joita ei kannata muuttaa.

Ruokapäiväkirjan avulla voit oppia omasta syömisestäsi

Tavallisesti ruokapäiväkirjaa pidetään 3-7 vuorokautta. Mitä pidempi ruokapäiväkirjan pitämisen jakso on, sitä totuudenmukaisempi kuva syömisestä yleensä saadaan.

Ruokapäiväkirja palautetaan tavallisesti sähköpostitse. Näin ravintovalmentaja ehtii analysoida ruokapäiväkirjan tarkemmin ennen seuraavaa tapaamista. Ravintovalmentaja tutkii ruokapäiväkirjasta ruokarytmiä, ruuan laatua, monipuolisuutta ja ruuan määrää. Näiden pohjalta hän tekee yhteenvedon.

Ruokapäiväkirjan avulla voit itsekin oppia omasta syömisestä kehitettäviä asioita. Sen avulla opit huomaaman mitä syöt, milloin syöt ja kuinka paljon syöt. Ruokapäiväkirjan avulla opit huomaamaan oman ruokavalion sudenkuopat ja kehitettävät asiat. Tulet samalla huomaamaan ne asiat, jotka sinulla on jo ruokavaliossasi hyvin.

Mita ravintovalmennuksen tapaamisilla tehdaan?Ruokapaivakirjan avulla voit oppia omasta syomisestasi

Ravintovalmennuksessa määrittelet omat tavoitteet ravintovalmentajan avustuksella

Ravintovalmennuksessa määrittelet omat tavoitteet ravintovalmentajan avustuksella. Joskus omien muutoskohteiden löytäminen tai realistisuus voi olla vaikeaa. Sen vuoksi ravintovalmentaja ohjaa ja neuvoo tavoitteiden määrittelyssä. Sinä kuitenkin valitset itse muutettavat asiat ruokavaliostasi.

Tavoitteet voi olla esimerkiksi ruokarytmin opettelua, proteiinin lisäämistä, kasvisten käytön lisäämistä tai oikean ruokamäärän hahmottamista eri menetelmin. Tavoitteet etsitään aina sinun henkilökohtaisista muutoskohteistasi.

Yleensä etsitään 1-3 muutoskohdetta, joita lähdetään käsittelemään. Kolme muutoskohdetta on sellainen määrä, jonka sisäistäminen ja opettelu onnistuu vielä hyvin. Muutoskohteita työstetään tavallisesti vähintään kolme kuukautta. Sen jälkeen voidaan valita uudet muutoskohteet, jos aikaisemmat on jo sisäistetty. Näin ruokavaliota korjataan pala kerrallaan paremmaksi.

Ravintovalmennuksessa käytetään erilaisia työkaluja apuna. Käytettävät työkalut ravintovalmentaja valitsee sinun oman tilanteen mukaan. Ravintovalmentaja saattaa tehdä sinulle 24h-haastattelun useita kertoja ravintovalmennuksen aikana. Joidenkin asiakkaiden kanssa tehokkaimmaksi työkaluksi on noussut ruokapäiväkirja, jolloin ruokapäiväkirjaa saatetaan pitää useita kertoja koko valmennuksen aikana.

Ravintovalmennustapaamisilla käyt läpi myös ravitsemuspsykologiaa. Ravintovalmentaja tekee kanssasi mielikuvaharjoituksia, tunnesyömisen käsittelyä ja monia muita asioita. Käsiteltävät asiat ja menetelmät valitaan aina sinun oman lähtötilanteesi perusteella.

Ravintovalmennuksessa saat viikkotehtäviä tukemaan omia tavoitteitasi

Ravintovalmennuksessa saat viikkotehtäviä tukemaan omia tavoitteitasi. Näiden viikkotehtävien aikana opit lisää omasta ruokavaliostasi. Opit kehittämään ja muuttamaan omaa ruokavaliotasi askel askeleelta parempaan suuntaan.

Voit saada viikkotehtäväksesi ruokapäiväkirjan pitämistä, ruokien valokuvausta tai konkreettisia muutoskohteita. Näitä voi olla esimerkiksi: ”Lisää kasviksia joka aterialle” tai ”Lisää yksi välipala lounaan ja päivällisen väliin” tai jokin muu sinulle sopiva ohjeistus. Viikkotehtävät valitset yhdessä ravintovalmentajan kanssa. Ne valitaan tukemaan sinun tavoitettasi ja päämäärääsi. Viikkotehtävät valitaan aina yksilöllisistä lähtökohdista käsin.

Mita ravintovalmennuksen tapaamisilla tehdaan?Ravintovalmennuksessa saat viikkotehtavia tukemaan omia tavoitteitasi

Ravintovalmennuksen tueksi saat videomateriaaleja

Ravintovalmennuksen tueksi saat kattavan määrän videomateriaaleja. Saat videoita katsottavaksi yhden tai kaksi kerrallaan. Näin asian sisäistäminen on huomattavasti helpompaa.

Vidoissa käsitellään samoja asioita, kuin ravintovalmennustapaamisilla. Jos tapaamisella on tullut puheeksi esimerkiksi ateriarytmi, niin saat tapaamisen jälkeen aihetta käsittelevän videon.

Videoiden avulla voit palata aiheeseen silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Voit virkistää muistia ja opetella jonkin asia paremmin videoiden avulla.

Videoissa on joku asia saatettu kertoa tarkemmin, kuin mitä ravintovalmennuksessa on vielä ehditty käsitellä. Voit videoiden avulla syventää tietämystäsi. Jos videoista herää kysymyksiä, niin voit kysyä niitä aina seuraavalla tapaamisella tai lähettää ravintovalmentajalle sähköpostia tapaamisten välillä.

Asiakkaat ovat hyötyneet videoista. Olen saanut useaan kertaan kiitosta videomateriaaleista. Ne ovat tukeneet valmennuksen lisäksi heidän elämäntapamuutostaan. He voivat palata videoihin myös valmennuksen jälkeen.

Ravintovalmennuksen tehtävä on tehdä ravintovalmentaja hyödyttömäksi

Viimeisellä ravintovalmennuskerralla käyt ravintovalmentajan kanssa läpi oman muutospolkusi. Ravintovalmentaja antaa sinulle vielä viimeiset vinkit ja neuvot. Hän tekee yhteenvedon sinun onnistumistasi ja toivottaa sinulle hyvää loppuelämää.

Mita ravintovalmennuksen tapaamisilla tehdaan?Ravintovalmennuksen tehtava on tehda ravintovalmentaja hyodyttomaksi

Ravintovalmennuksen tehtävä on tehdä ravintovalmentaja hyödyttömäksi. Ravintovalmennus on silloin onnistunut, kun voit todeta pärjääväsi ravintoasioissa omillasi.

Onnistuneen ravintovalmennuksen jälkeen voit sanoa, miten toimit oman ruokavalion kanssa. Kun ravintovalmennus on onnistunut, niin ruokailutapojen muutos on siirtynyt jo selkäytimeesi. Eikä sinun tarvitse enää käyttää energiaa ylimääräiseen miettimiseen. Silloin huomaat, että ruokarytmi toimii automaattisesti ja olet saanut lisättyä ruokalautasellesi terveellisiä vaihtoehtoja tukemaan omaa hyvinvointiasi. Olet sisäistänyt asiat ja päässyt päämäärääsi.

Lue lisää ravintovalmennuksesta ja tutustu asiakaspalautteisiin